joi, 10 ianuarie 2013

Dimensiuni panouri solare

Sistemele fotovoltaice sunt alcatuite dintr-un numar mare de componente: panou fotovoltaic, controler solar, baterii pentru acumulatori si invertor. Din cauza pretului mare pentru o astfel de investitie, recomandam sa intrebati un specialist in legatura cu achizitia unui sistem de panouri fotovoltaice.

Dimensiuni panouri solare fotovoltaice
Primul lucru pe care trebuie sa il stabiliti, este existenta unei conexiuni intre sistemul energetic si reteaua pentru distributia energiei electrice (un astfel de sistem se numeste in-grid) sau lipsa unei astfel de conexiuni (sistem off-grid).

Tensiunea generata de un sistem off-grid este – obligatoriu – multiplul tensiunii unui acumulator (12V cc). Adica, atunci cand avem 4 acumulatori in serie, tensiunea la borne trebuie sa fie de 48V. Tensiunea nominala trebuie sa fie ceva mai mare de 48V, pentru ca acumulatorii sa se poata incarca la nivel optim.
Tensiunea generata de un sistem in-grid trebuie sa fie egala cu tensiunea controlerului solar si cu cea de intrare in invertor.

Pentru dimensiuni panouri solare trebuie sa tinem cont si de modul de montaj al acestora: fie direct pe pamant, fie pe acoperisul cu panta spre Sud, la o inclinatie recomandata pentru Romania de 350-450 fata de orizontala (intre cativa kW si cateva zeci de kW – pentru o cladire obisnuita in tara noastra). Este necesar sa luam in calcul faptul ca numarul luat ca medie a orelor insorite, pe durata unui an calendaristic, pentru o alimentare pe un ciclu complet de 24 de ore este de 6 ore pe zi.

In cazul in care sunt doua zile la rand fara soare, exista cateva solutii pentru suplimentarea necesarului de energie, dupa cum urmeaza: un generator eolian, pe principiul ”daca nu e soare, bate vantul”, in cazul instalatiilor casnice; in cazul instalatiilor pentru alimentarea unor cosumatori mai mari decat cei casnici, pentru consumatori in regim continuu, trebuie supradimensionata instalatia; o alta solutie pentru aceste instalatii este cuplarea in paralel cu alte surse de energie.