vineri, 7 decembrie 2012

Panouri fotovoltaice

Panouri solare fotovoltaice

Energia pe care o primim de la soare este forma de energie cea mai nepoluanta si mai ieftina. Soarele emite constant radiatii in spectru larg. Lumina este ceea ce se numeste radiatie din spectrul vizibil. Caldura este radiatia infrarosie – in partea de jos a spectrului. Radiatia ultravioleta, cea care ne bronzeaza si care ajuta la fotosinteza plantelor – in partea de sus a spectrului. Soarele ne trimite lumina si caldura zilnic, acesta este un fapt constant de mii de ani, care va mai dura cateva mii, poate zeci de mii de ani. De ce sa nu beneficiem de aceasta energie extrem de profitabila?

Cu ajutorul unor panouri fotovoltaice vom putea transforma radiatia vizibila in energie electrica. Panourile fotovoltaice vor fi realizate din celule fotovoltaice; celulele fotovoltaice vor fi dispuse in serie si in paralel, si legate asa incat sa putem obtine tensiune si curent la intensitatea la care avem nevoie.

Prin panouri fotovoltaice se intelege un ansamblu format dintr-un suport (care ofera protectie la actiunea intemperiilor si a loviturilor) in care se gasesc mai multe celule interconectate electric. Celulele se realizeaza prin decuparea din cristale (cu structura mono sau policristalina, sau amorfa) semiconductoare. Cristalele semiconductoare se regasesc intre doua placi din sticla sau plastic. Ramele panourilor fotovoltaice sunt – de cele mai multe ori – prefabricate. Este nevoie, pentru o montare, de mai multe panouri fotovoltaice conectate in serie si in paralel intre ele.

Este foarte important, atunci cand alegem sa montam panouri fotovoltaice pentru un plus de confort la preturi minime in casa noastra, sa ne interesam asupra modalitatilor de alegere a acestora, despre dimensionarea instalatiei, despre randamentul acesteia, despre durata ei de viata si timpul in care se poate recupera investitia initiala, destul de mare. E drept ca, in timp, se amortizeaza inevstitia, iar costurile de intretinere sunt minime. Toate aceste aspecte trebuie sa contribuie definitoriu la alegerea noastra.

joi, 6 decembrie 2012

Model panou solar ieftin

Jose Alano este un mecanic iesit la pensie in Brazilia. El a dezvoltat un model panou solar ieftin in anul 2002, dintr-un morman de PET-uri si cartoane provenite de la cutiile de lapte, pe care le-a transformat in incalzitor de apa solar, o metoda extrem de simpla, la indemana oricui si foarte ieftina pentru reciclarea si economisirea energiei.

Folosindu-si cunostintele referitoare la sistemele solare pentru incalzirea apei, a construit, impreuna cu sotia sa, un panou solar ieftin, dintr-un numar de 100 de PET-uri si circa 100 cutii pentru Lapte. In afara de faptul ca economiseste energie, acest sistem reduce si numarul de sticle din plastic si cartoane care sunt depozitate in natura, impotriva mediului.

Principiul de functionare al acestui model este unul simplu, cu termosifonare, un sistem des intalnit la sistemele comerciale de incalzire. Incalzirea apei pentru dus, pentru o persoana, are nevoie de 1 metru patrat de panou solar. Pentru acest sistem, este nevoie de 60 PET-uri de 2 litri (trebuiesc inlocuite dupa o perioada de circa 5 ani), 50 cutii lapte, teava aferenta, coturi, capace potrivite si conectori din PVC, adezivi, hartie adeziva, ciocane din cauciuc, un fierastrau, vopsea neagra mata, rola si lemn (sau orice alt material pentru sprijin). Panoul solar ieftin, astfel realizat, se monteaza pe partea de acoperis indreptata catre sud, sau pe un perete al casei, la cel putin 30 cm sub rezervor.



marți, 9 octombrie 2012

Modalitati simple prin care poti fi eco acasa!

Cand vine vorba de mediul inconjurator, a fi un bun cetatean incepe de la usa dumneavoastră. De la reciclare la utilizarea materialelor alternative de curatare, schimbari minore la domiciliu pot aduce beneficii reale pentru planeta, cat si pentru propria sanatate și fericire.

Acesta poate fi un cliseu, dar cel mai bun mod de a fi eco este de a reduce consumul, sau ceea ce consumi sa si reciclezi ori de cate ori poti. Statele Unite genereaza aproximativ 208 de milioane de tone de deseuri municipale solide pe an, conform National Institutes of Health. Asta inseamna mai mult de 4 lire sterline de persoana pe zi.

1. Cumpara electrocasnice “verzi”, au un consum mult mai redus de energie. Daca oricare dintre aparatele dvs. este mai vechi de 10 de ani, EPA sugereaza inlocuirea lor cu modele eficiente energetic, care au clasa energetica A+, aceste aparate folosesc cu 10% -50% mai putina energie si apa decat modelele standard. Potrivit site-ului Energy Star, in cazul in care doar unul din 10 case ar folosi aparate eficiente energetic, ar fi echivalent cu plantarea a 1.700.000 acri de arbori.

2. Mentine o temperatura constanta in casa. Aproape jumătate din consumul de energie dintr-o casa se datorează procesului de incalzire sau racire.

3. Economiseste apa. Repara bateriile de la chiuvetele din casa, o modalitate simpla dar eficienta pentru a economisi apa.
Desigur, pe langa produsele de economise a apei este necesara si o schimbare de comportament. Utilizati o matura in loc de furtun de gradina pentru a curata aleea ta, poti economisi pana 80 de litri de apa.

4. Curata verde. Incearca sa nu mai cumperi produse de curatare de uz casnic care sunt potential toxice pentru ca atat tu cat si mediul inconjurator veti avea de castigat.

Un articol marca Tekno Fm

joi, 4 octombrie 2012

Afla cum poti primi bani pentru a fi eco prin programul “Casa Verde”

Facturile pentru utilitati cresc de la un an la altul, pe masura ce sursele de energie sunt tot mai putine si mai vulnerabile. Prin proiectul Casa Verde Guvernul  incearca sa ne ofere un imbold pentru a acorda mai multa importanta energiilor regenerabile, nu doar pentru a-si reduce dependenta, ci si costurile.

Folosirea surselor energie regenerabila este incurajata de Guvernul Romaniei prin programul "Casa Verde", cei care cumpara panouri solare, pompe de caldura sau instalatii de producere a energiei termice pe baza de biomasa primesc din partea statului subventii de pana la 8.000 de lei. Pentru anul 2012 inscrierile pentru proiect au fost sistate.

Programul “Casa Verde” se adreseaza exclusiv persoanelor fizice si consta in acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru mediu, in functie de tipul instalatiei achizitionate.  
   
Astfel, pentru panourile solare se ofera pana la 6.000 de lei, la fel ca si pentru orice instalatie de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice. Pentru instalarea pompelor de caldura, statul ofera pana la 8.000 de lei.
  
In cazul cumularii in cadrul aceluiasi proiect a doua tipuri de instalatii, cuantumul finantarii solicitate nu poate depasi valoarea cea mai mare acordata unui tip de proiect din cele doua cumulate.
  
Banii oferiti de catre Guvern prin acest program vor fi suficienti doar pentru cele mai simple echipamente. In cazul panourilor solare mai complexe, care pot fi utilizate pe tot parcursul anului, pretul adepaseste cateva mii de euro.
   
Spre exemplu, un sistem solar de incalzire a apei costa in medie 9.000 de lei, ceea ce inseamna ca subventia de la Guvern ii va reduce pretul la doar 3.000 de lei. Acest sistem este ideal pentru o familie cu cel mult trei persoane si contine un panoul solar de 2,50 metri patrati, un rezervor pentru stocarea a 150 de litri de apa si o vana termica ajustabila in trei cai 38-65 grade Celsius pentru boiler. Acest sistem de panouri solare se leaga direct la reteaua de apa rece, respectiv apa calda.
   
Pompa de caldura este ceva mai scumpa, dar este cea mai buna solutie pentru cei care nu pot folosi panourile solare si o optiune tot mai des intalnita inclusiv la bloc. Pretul unei pompe este de peste 17.000 de lei, adica banii din programul "Casa Verde" o ieftinesc doar pana la 9.000 de lei. Pompa de caldura contine un boiler de 270 de litri, iar costul curentului necesar pentru functionarea ei intr-o familie cu pana la patru membri e de 100 de euro pe an.
   
Pentru a obtine finantarea de la Guvern, solicitantul care aplica in cadrul programului "Casa Verde" nu trebuie decat sa fie persoana fizica cu domiciliul in Romania, sa fie proprietar/coproprietar al imobilului in care se implementeaza proiectul si nu are obligatii restante la bugetul de stat sau bugetele locale. Nu sunt acceptati in program cei care au incalcat dispozitii legale privind protectia mediului sau care au sponsorizat activitati cu efect negativ asupra mediului.
  
Pentru a primi subventia de la stat, proprietarii locuintelor trebuie sa depuna la sediul agentiei judetene pentru protectia mediului un dosar cu cererea de finantare nerambursabila, tehnoredactata si semnata, in original, o declaratie pe propria raspundere, completata si semnata, in original, copie de pe actul de identitate al solicitantului, adeverinta privind existenta contului bancar al solicitantului finantarii, emisa de o banca comerciala, certificat de atestare fiscala privind plata obligatiilor la bugetul local, in original, valabil la data depunerii dosarului de finantare, eliberat de catre organele competente.
   
Dupa primirea banilor si realizarea efectiva a investitiei, beneficiarul este obligat sa o mentina pentru o perioada  de cel putin un an dupa finalizarea sa, in acest timp autoritatile pot efectua vizite pentru a vedea ce s-a intamplat cu investitia.