Cu ajutorul unor panouri fotovoltaice vom putea transforma radiatia vizibila in energie electrica. Panourile fotovoltaice vor fi realizate din celule fotovoltaice; celulele fotovoltaice vor fi dispuse in serie si in paralel, si legate asa incat sa putem obtine tensiune si curent la intensitatea la care avem nevoie.
Prin panouri fotovoltaice se intelege un ansamblu format dintr-un suport (care ofera protectie la actiunea intemperiilor si a loviturilor) in care se gasesc mai multe celule interconectate electric. Celulele se realizeaza prin decuparea din cristale (cu structura mono sau policristalina, sau amorfa) semiconductoare. Cristalele semiconductoare se regasesc intre doua placi din sticla sau plastic. Ramele panourilor fotovoltaice sunt – de cele mai multe ori – prefabricate. Este nevoie, pentru o montare, de mai multe panouri fotovoltaice conectate in serie si in paralel intre ele.
Este foarte important, atunci cand alegem sa montam panouri fotovoltaice pentru un plus de confort la preturi minime in casa noastra, sa ne interesam asupra modalitatilor de alegere a acestora, despre dimensionarea instalatiei, despre randamentul acesteia, despre durata ei de viata si timpul in care se poate recupera investitia initiala, destul de mare. E drept ca, in timp, se amortizeaza inevstitia, iar costurile de intretinere sunt minime. Toate aceste aspecte trebuie sa contribuie definitoriu la alegerea noastra.