joi, 4 octombrie 2012

Afla cum poti primi bani pentru a fi eco prin programul “Casa Verde”

Facturile pentru utilitati cresc de la un an la altul, pe masura ce sursele de energie sunt tot mai putine si mai vulnerabile. Prin proiectul Casa Verde Guvernul  incearca sa ne ofere un imbold pentru a acorda mai multa importanta energiilor regenerabile, nu doar pentru a-si reduce dependenta, ci si costurile.

Folosirea surselor energie regenerabila este incurajata de Guvernul Romaniei prin programul "Casa Verde", cei care cumpara panouri solare, pompe de caldura sau instalatii de producere a energiei termice pe baza de biomasa primesc din partea statului subventii de pana la 8.000 de lei. Pentru anul 2012 inscrierile pentru proiect au fost sistate.

Programul “Casa Verde” se adreseaza exclusiv persoanelor fizice si consta in acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru mediu, in functie de tipul instalatiei achizitionate.  
   
Astfel, pentru panourile solare se ofera pana la 6.000 de lei, la fel ca si pentru orice instalatie de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice. Pentru instalarea pompelor de caldura, statul ofera pana la 8.000 de lei.
  
In cazul cumularii in cadrul aceluiasi proiect a doua tipuri de instalatii, cuantumul finantarii solicitate nu poate depasi valoarea cea mai mare acordata unui tip de proiect din cele doua cumulate.
  
Banii oferiti de catre Guvern prin acest program vor fi suficienti doar pentru cele mai simple echipamente. In cazul panourilor solare mai complexe, care pot fi utilizate pe tot parcursul anului, pretul adepaseste cateva mii de euro.
   
Spre exemplu, un sistem solar de incalzire a apei costa in medie 9.000 de lei, ceea ce inseamna ca subventia de la Guvern ii va reduce pretul la doar 3.000 de lei. Acest sistem este ideal pentru o familie cu cel mult trei persoane si contine un panoul solar de 2,50 metri patrati, un rezervor pentru stocarea a 150 de litri de apa si o vana termica ajustabila in trei cai 38-65 grade Celsius pentru boiler. Acest sistem de panouri solare se leaga direct la reteaua de apa rece, respectiv apa calda.
   
Pompa de caldura este ceva mai scumpa, dar este cea mai buna solutie pentru cei care nu pot folosi panourile solare si o optiune tot mai des intalnita inclusiv la bloc. Pretul unei pompe este de peste 17.000 de lei, adica banii din programul "Casa Verde" o ieftinesc doar pana la 9.000 de lei. Pompa de caldura contine un boiler de 270 de litri, iar costul curentului necesar pentru functionarea ei intr-o familie cu pana la patru membri e de 100 de euro pe an.
   
Pentru a obtine finantarea de la Guvern, solicitantul care aplica in cadrul programului "Casa Verde" nu trebuie decat sa fie persoana fizica cu domiciliul in Romania, sa fie proprietar/coproprietar al imobilului in care se implementeaza proiectul si nu are obligatii restante la bugetul de stat sau bugetele locale. Nu sunt acceptati in program cei care au incalcat dispozitii legale privind protectia mediului sau care au sponsorizat activitati cu efect negativ asupra mediului.
  
Pentru a primi subventia de la stat, proprietarii locuintelor trebuie sa depuna la sediul agentiei judetene pentru protectia mediului un dosar cu cererea de finantare nerambursabila, tehnoredactata si semnata, in original, o declaratie pe propria raspundere, completata si semnata, in original, copie de pe actul de identitate al solicitantului, adeverinta privind existenta contului bancar al solicitantului finantarii, emisa de o banca comerciala, certificat de atestare fiscala privind plata obligatiilor la bugetul local, in original, valabil la data depunerii dosarului de finantare, eliberat de catre organele competente.
   
Dupa primirea banilor si realizarea efectiva a investitiei, beneficiarul este obligat sa o mentina pentru o perioada  de cel putin un an dupa finalizarea sa, in acest timp autoritatile pot efectua vizite pentru a vedea ce s-a intamplat cu investitia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu